maja 13, 2014

maja 13, 2014

PROSTA MIZERIA






Kiedy zgooglujecie słowo mizeria, w rezultatach znajdziecie mnóstwo linków, w różnych językach, z odpowiednikami do kuchni polskiej. Bo chociaż to słowo brzmi bardzo egzotycznie, mizeria to tradycyjna potrawa, surówka kuchni Polskiej.

To jedna z najprostszych surówek na świecie. Jej głównym składnikiem jest ogórek i dodatki. Może być z samymi przyprawami lub ze śmietaną.
Prezentuje Wam 100% roślinną wariację na temat mizerii. Z szczypiorkiem i pieprzem. Warto dodać koperek lub zieloną cebulkę, to że sałatka ma jeden główny składnik,  nie znaczy że nie może być wypasiona dzięki dodatkom!

Mizeria kojarzy mi się z letnimi rodzinnymi obiadami. Mizerii nie może zabraknąć w niedzielę. Osobiście zawsze byłam w stanie zjeść tylko miskę mizerii z ziemniakami, dla mnie zawsze to będzie najlepsze połączenie. Nic więcej do życia nie potrzebuję.

Taka sałatka jest pyszna do jedzenia solo, jest jeszcze lepszym kompanem do innych dań. Kotlecików z soczewicy, pieczonych warzyw, gulaszu...




1-2 duże ogórki
szczypiorek wg uznania
koperek wg uznania
zielona cebulka wg uznania
sól
sporo pieprzu czarnego



♥ Ogórki umyj i pokrój w cieniutkie talarki. 

♥ Przełóż do miski. 

♥ Posiekaj drobno szczypiorek lub inne wybrane polsie zioła. 

♥ Dodaj do miski. 

♥ Dodaj parę łyżek kremowej śmiatany ryżowej lub ze słoneczika. 

♥ Mizeria potrzebuje szczypty soli i dużo świeżomielonego czarnego piperzu.  Dopraw pod swoje kubki smakowe.

♥ Całość wymieszaj. 


         

1 komentarz: